Kosova ligjërisht bëhët me Ushtri

Publikuar më

Parlamenti i Kosovës votoi ligjet që i mundëson transformimin e Forcës së Sigurisë në një organizatë me mandat ushtarak, me një shumicë votash parlamentare ku vetëm deputetët serb bojkotuan votimin e ligjeve.

Vendet e huaja ishin kundër transformimit të FSK-së në ushtri përmes ligjeve dhe kërkohej që ajo të bëhët vetëm përmes Kushtetueses, një gjë që pa bekimin e deputetëve serb nuk ishte e mundëshme pasi që kushtimisht kërkohet vota e tyre për të gjitha ndryshimet kushtetuese.

Ka pas edhe disa reagime nga NATO lidhur me lajmin e votimit të ligjeve lidhur me ushtrinë, duke i ripërsëritur nevojen e ndryshimit kushtetues edhe kordnimin me komunitetet minoritare edhe ndërkombëtare.

Sidoqoftë, momentalisht FSK parashihet të transformohet në ushtri vetëm me emër pasi që aktualisht nuk është vequar ndonjë fond për të transformuar FSKnë në një ushtri efektive si nga ana teknike edhe ajo e detyrave të reja, që mund të bien edhe ndesh me rolin e KFOR-it në Kosovë.

Komentet